Tai Chi Chuan: Højeste Ultimative Knytnæve
Et kampsystem som er bygget op omkring Yin & Yang princippet: De to uadskillelige modsætninger, hvor det bløde overvinder det hårde og omvendt!
Selvforsvar – San Shou
Teknikken i Wudang Tai Chi Chuan Haandformen er baseret på selvforsvar, som bl.a. forbedrer udøverens balance, hurtighed, smidighed og indre styrke.
Tai Chi er grundlæggende ikke en angrebskampkunst, men et forsvarssystem, der er baseret på at bruge angriberens kraft mod ham selv ved at aflede eller vende modstanderens kraft mod ham selv, med minimal brug af egne kræfter.
Wudang Tai Chi Chuan er kampsystem, som er bygget op omkring Yin & Yang princippet: de to uadskillelige modsætninger, hvor det bløde overvinder det hårde og omvendt!
Eks. Hvis en angriber f.eks. stormer frem med fuld kraft for at slå (yang), er det en dårlig idé, hvis man forsøger at stoppe ham med tilsvarende kraft (yang). Træd hellere et skridt til siden (yin) og kontroller modstanderens arm, hvor efter du kan skubbe eller slå med din egen kraft (yang ) mod angriberens svage punkt (yin).
Et andet grundlæggende fundament i Wudang Tai Chi Chuan er følgende: (uddrag fra “de 5 klassiker”(Tai Chi classics))
“Hvis modstanderen ikke bevæger sig, gør vi det heller ikke, men lige så snart han bevæger sig, har vi bevæget os”. – Det vil sige, at så længe han ikke bevæger sig, gør vi det heller ikke, men vi er 100% klar og mentalt åbent for, hvad der end måtte komme. Det betyder, at så snart han bare lægger an til angreb, kan vi sætte vores kontra ind.
For at lære de mange selvforsvarsteknikker i Tai Chi, må du have en partner at øve med, en partner der kan agere angriber. Der findes instruktører, der påstår, at man kan lære selvforsvar udelukkende ved at træne håndformen.. men det tror vi ikke på! Vi(Practical Tai Chi Chuan Danmark) mener, at jo nærmere vi kan komme en realistisk situation ved at træne selvforsvarsteknikerne(udfra håndformen) med en partner, altså at simulere angreb/forsvar, jo bedre er man rustet.
Invester i tab!
Det lyder ummiddelbart meget dumt at skulle investere i tab i en selvforsvarssituation og det skal du jo heller ikke, men hvis du vil lære at bruge modstanderens kraft, må du lære at slappe af og “lytte” efter kraften ellers kan du ikke bruge den. Det er i træningslokalet, du skal investere i tab, ved at du lader din partner angribe dig igen og igen. Det vil i starten resultere i, at du “taber” mange gange, men det gør jo ikke så meget, når det er i træningslokalet, vel? Når du lærer at slappe af og “lytte”, vil du efterhånden kunne opfange modstanderens intentioner og vende dem, så du kan bruge dem til din egen fordel i selvforsvar.
Målet i Wudang Tai Chi Chuan er at være afslappet men årvågen, så vil vi kunne overvinde selv den største modstand. Når vi møder modstand er vores naturlige reaktion ofte at spænde op og “slå” igen. I Tai Chi verden er det ikke størrelsen der er afgørende, hvis man ellers forstår at bruge principperne, om at blødhed overvinder hårdhed og omvendt.