Tai Chi er udviklet af Taoister, hvis mål er at finde harmonien mellem himlen, jorden og menneskeheden. Sundhed er en vigtig faktor – et sundt sind i en sund krop er, hvad Tai Chi Chuan kan give os, hvis vi vil ofre tid og energi på det. Når vi sætter tempoet ned og fokuserer på sundheden i 10 til 30 minutter hver dag, mens vi laver f.eks. Qigong, Nei Kung, Tai Chi våben eller håndformen, vil vores mentale tilstand efterhånden finde den dybe indre ro og velvære, som er så vigtig i den stressede hverdag som mange har i dag.

Med daglig træning og god instruktion vil Wudang Tai Chi Chuan forbedre din kropsholdning og give dig et stærkere helbred.

Tai Chi Håndformen – Dao Chuan & Sundhed

Gennem udførelsen af håndformens sammensatte bevægelser i forening med en dyb afslappet vejrtrækning, samt sammentrækningen og udvidelsen af mellemgulvet, vil Håndformen give udøveren en velafbalanceret motion for led og muskler. Over en længere periode vil centralnervesystemet blive stimuleret af den rolige tilstand og dybe koncentration, som er et resultat af at udføre Tai Chi håndformen. Dette tjener til at forbedre tilstanden af alle organerne i kroppen, da deres funktioner afhænger meget af et sundt centralnervesystem. Når vi fysisk sætter tempoet så meget ned, vil det påvirke vores mentale tilstand og give os en indre ro som forebygger stress. Når vi laver Tai Chi bevæger vores muskler sig og presser på vores vener som tvinger blodet til at løbe mod hjertet og forbedrer derved blodcirkulationen. Imens den dybe vejrtrækning, som opstår under udførelse af Håndformen, tvinger mellemgulvet til at udvide sig udad og nedad, samt trække sig sammen indad og opad. Det er denne bevægelse af mellemgulvet, der blidt masserer leveren og indvoldene.

De, der lider af dårlig fordøjelse, kan hurtigt mærke forbedringerne af at praktisere Tai Chi Chuan, da den motion, som mavens muskler får, kan forbedre helbredet, specielt ens fordøjelse, forøge ens appetit og forbygge forstoppelse. Midaldrende og ældre kan have stor glæde af specielt denne del.

Da vejrtrækningen er så dyb, at der er en større indtagelse af luft til lungerne end normalt, vil man have en større mængde oxygen til rådighed og dette vil forøge blodcirkulationen. Ifølge deraf vil det udvide blodkarrene, som tjener hjertet og indvoldene, derfor kan Tai Chi Chuan være med til at forebygge blodpropper og mange andre sygdomme i hjertet og indvoldene.

Tai Chi håndform forbedrer udøvernes generelle sundhed.

Hvad er Tai Chi håndform

Energi træning – Tai Chi Qigong & Sundhed

Disse langsomme, bløde og balletagtige bevægelser i Tai Chi Qigong er godt for helbredet og styrker ens koncentration, koordination, balance, åndedræt, kredsløb, smidighed, styrker muskler, sener, led samt knoglemarv – det vil sige – de er specielt gode for kvinder, da de er med til at forbygge mod knogleskørhed. Tai Chi Qigong har vist sig at have en god effekt på næsten alle skavanker lige fra stress, gigt, hovedpine, astma, piskesmæld, højt blodtryk til dårlig eller svag ryg, knæproblemer, kredsløbs forstyrrelser og ens sundhed som helhed både fysisk og psykisk.

Øvelserne udføres på en måde så “meridianerne” (energibanerne) altid holdes åbne. Meridianerne er de energibaner, der dækker hele kroppen, som et stort elektrisk net, der forsyner alle dele af kroppen med “chi”(energi). Mange af Østens alternative behandlingsformer, bl.a. akupunktur og zoneterapi, er bygget op om disse meridianer.

Over en længere periode vil centralnervesystemet blive stimuleret af den rolige tilstand og den dybe koncentration, som er et resultat af at udføre bevægelserne i Tai Chi Qigong. Dette tjener til at forbedre tilstanden af alle organerne i kroppen, da deres funktioner afhænger meget af et sundt centralnervesystem.

Den beroligende effekt som Tai Chi Qigong øvelserne giver udøverne, er velkendt i de asiatiske kampkunst kredse. I de Taoistiske og buddistiske templer blev Qigong øvelserne bl.a. brugt som en del af munkenes kampkunst grundtræning for at give udøverne den mentale indre ro, som er nødvendig, hvis man vil opnå evnen til at være tilstede i nuet.

På grund af øvelsernes karakter, vil øvelserne give udøverne en råstyrke, der ikke kan sammenlignes med den, du får i et fitnesscenter. Nå vi bevæger os så langsomt eller står helt stille styrkes muskler, led, sener og knogler på en blid og kontrolleret måde. Her styrkes og strækkes musklerne hele tiden.

Hvad er Tai Chi Qigong

GRATIS Video med 2 Qigong øvelser – KLIK HER

Indre styrke – Nei Kung & Sundhed

Nei Kung øvelserne har alle de samme gode egenskaber som Tai Chi Qigong, men disse øvelser er endnu kraftigere. Nei Kung øvelserne styrker kroppen så meget, at man efter at have trænet de 12 yin øvelser korrekt i 100 dage, kan tåle slag og spark til kroppen, samt at en mand springer ned på ens mave fra 2 meters højde, uden at man tager skade. Hovedformålet med disse øvelser er ikke at kunne gennemføre denne demonstration, men det fortæller lidt om, hvor vigtige disse øvelser er for kroppens organer. Desuden styrker de ens målbevisthed, karakterstyrke, disciplin og ens helbred som helhed.

OBS: Øvelserne bør kun læres direkte fra Tai Chi mesteren.

Hvad er Nei Kung

Tai Chi Selvforsvar – San Shou & Sundhed

Tai Chi selvforsvarstræning går noget stærkere end Tai Chi Håndform, Tai Chi Qigong og Nei Kung og vil derfor give udøverne en anden form for motion. Da tempoet bliver skruet op, vil det forbedre konditionen og hjerte/kredsløb. Man siger, at man træner Tai Chi selvforsvar for at undgå at komme op at slås. For det første har man mindre behov for at slås, man får afreageret til træning og for det andet så får man mere selvtillid, når man træner selvforsvar og overfaldsmænd vælger ofte ikke dem, der udståler selvtillid…

Selvforsvar forbedrer også udøvernes generelle sundhed, timing, koordination, koncentration, fokusering, selvtillid, kondition, evnen til at være i nuet og selvfølgelig evnen til at forsvare sig selv.

Hvad er Tai Chi selvforsvar

Tai Chi Pushing Hands – Tui Shou & Sundhed

Wudang Tai Chi Chuan Pushing Hands øvelserne er primært konstrueret for at forbedre ens færdigheder i nærkamp, men de forbedrer også udøvernes generelle sundhed, koordination, koncentration, timing, fokus, kondition, kredsløb og på grund af stillingernes karakter styrker de specielt ben, ryg, skuldre og arme.

Pushing Hands øvelserne er en fantastisk måde at træne sin evne til at forholde sig til sine omgivelser. Når du træner med en partner, kan du ikke bestemme, hvad han skal gøre, men er nødt til at forholde dig til det og reagere passende, så du ikke mister forbindelsen. Det samme sker i hverdagen, hvis du ikke er opmærksom på dine omgivelser og forholder dig til dem, vil du til sidst gå til grunde…

Hvad er Pushing Hands

Tai Chi Våben – Bing Qi & Sundhed

De våben, vi træner i Practical Tai Chi Chuan DK, har mange forskellige sundhedsfordele, afhængig af hvordan de udføres. Man kan lave dem langsomt eller hurtigt alt efter, hvad man vil opnå den dag, uge eller måned man træner det. Wudang Tai Chi Sabel, sværd og spydformerne er typisk hurtigere og mere atletiske end and stilarter, men det varierer meget alt efter hvem, der laver formen.

Når man træner Wudang Tai Chi sabel, sværd eller spyd, styrker man specielt ben, ryg, skuldre og arme. Man forbedrer generelle sundhed, ens koordination, koncentration, timing, fokus, kondition, kredsløb, smidighed, hurtighed, beslutsomhed, karakterstyrke og disciplin.

Hvad er Tai Chi våben

Generelle sundhedsfordele ved Tai Chi

Da Tai Chi Chuan styrker centralnervesystemet, forbedrer blodcirkulationen, stimulerer hjertes og organernes funktion samt ens fordøjelse, kan man med sikkerhed sige, at det forbedrer ens kredsløb og forebygger mange sygdomme. Det er menneskets natur, at det skal have ilt og alle mulige næringsstoffer. Efter forskellige omdannelser bliver de ledt ud i kroppen med blodstrømmen. Når de har gennemgået en fysisk og kemisk proces, udskilles dele af materialerne igen som affaldsstoffer. Denne proces kaldes kredsløb og uden den, ville gnisten af liv uddø. Hvis kredsløbet ikke fungerer normalt, vil man få åreforkalkning samt andre dårligdomme, som det ofte er tilfældet med ældre mennesker.

Alle kan lave Tai Chi, uanset alder, køn, kondition, størrelse og baggrund.