Håndform - Single Whip

Tai Chi Håndformen er en serie bevægelser udført i et meget langsomt tempo.

Wudang Tai Chi Chuan Håndformen er kendt for sine yndefulde, langsomme og årvågne bevægelser der næsten ligner en klassisk dans, når kineserne hver morgen står ude i parkerne og bevæger sig i slowmotion. Bevægelserne har dog intet med dans at gøre, men derimod effektive selvforsvarsteknikker, der er sammen sat, så de kan udføres i et naturligt glidende tempo, som vandet der strømmer i floden. Wudang Tai Chi Chuan Håndformen er konstrueret ud fra selvforsvarsteknikker og ikke omvendt. Hvis man ser godt efter, kan man se at bevægelserne i håndform skifter mellem forsvar og angreb. Der er flere måder at lære formene på, men i PTCC DK lære man først den kantet og derefter rund. Det svarer til, at når man skal lære at skrive, lærer man først blokbogstaver og derefter formskrift. At lære den kantet form først har flere fordele; for det første er det lettere for begynderen at lære bevægelserne og for det andet er det lettere for instruktøren at rette teknikkerne af, så begynderen lærer det så korrekt som muligt fra starten af.

I Wudang Tai Chi Chuan har vi 3 forskellige håndforme, den originale Langform og 2 kortforme som er konstrueret ud fra Langformen.

Dao Chuan – Wudang Tai Chi Chuan Kortformen

Kortformen består af 34 teknikker, der er sat sammen til en serie, som tager ca. 4 minutter, når man udfører den i et passende langsomt tempo. Den er delt op i seks sektioner og man lærer først den kantet og derefter den runde håndform.
Det er denne håndform, som alle begyndere starter med at lære, og det tager ca. 6 til 9 måneder at lære den i kantet og rund afhængig af træningsindsats.

Dao Chuan – Wudang Tai Chi Chuan Langformen

Langformen består af 119 teknikker, der er sat sammen til en serie, som tager mellem 15 og 45 minutter at udføre. Den er delt op i seks sektioner og man lærer typisk en sektion af gangen både kantet og rund. Langformen er den rigtige Tai Chi. Hvis man sammenligner den korte og lange håndform med mad, så er kortformen er “fastfood”, mens langformen er den “rigtige mad”.

Dao Chuan – Wudang Tai Chi Chuan Avanceret kortform

Avanceret kortform består af 38 teknikker, og tager ca. 4 min. at udføre. Den er også lavet udfra langformen og indeholder de teknikker, som ikke er i den første kortform, så man får trænet dem, hvis man ikke har tid til at lave langformen. Denne form lærer man først, når man har lært langformen og her er der ingen kantet form, man går direkte til den runde, da man til den tid har et grundigt kendskab til håndform.
Den er desuden meget brugt af konkurrenceudøvere, da den er lidt mere dynamisk end den første kortform.

I PTCC DK klubberne starter vi, som tidligere nævnt, altid med at lære den kortform først og når man kan den, går man videre med Langformen. Kortformen er konstrueret, fordi det ellers kunne tage den almindelige dansker op mod 3 år at lære langformen. Kortformene bliver desuden brugt til konkurrencer, rundt omkring i verden.