Tai Chi Stilarter

Udover at Tai Chi skrives på mange forskellige måder, såsom; Tai Chi, Tai Chi Chuan, Thai Chi, Taiji, Taijiquan, findes der også mange forskellige stilarter indenfor Tai Chi, og det kan selv for indviede være en jungle at finde rundt i. Man siger, at der findes 5 hovedstilarter; Yang, Chen, Wu/Hao, Wu og Sun – udover det, findes der flere Tai Chi stilarter der er udsprunget af hovedstilarterne. Vor egen (PTCC DK) stilart Wudang er en af dem.

 

Chen Stilen

Chen stilen er kendt for at være meget dynamisk, sine lave stande og Fa Jin (explosiv kraft). Den er hurtig og langsom, kombineret med hop og stamp i gulvet. “Old form” og “Canon Fist” blev udviklet af den 17. generation. Nogle siger, at Chen stilen er “forældre” til alle andre stilarter. Chen stilen blev grundlagt af Chen Wangting.

 

 

Yang stilen

Yang familien blev involveret i Tai Chi Chuan i starten af 1800 tallet. Grundlæggeren af Yang stilen var Yang Lu-Chan (1799-1872), som lærte “old form” fra den 14. generation af Chen familien. Bevægelserne i Yang stil er langsomme, blide, jævne og store. Karakteritisk for Yang stilen er, at vægtfordelingen er mere 60/40, og at ryggen er mere lodret i forhold til vores (PTCC DK) stil – Wudang Tai Chi Chuan, hvor vægtfordelingen er mere 90/10 og vi læner os frem i teknikken. Yang stilen er den mest udbredte stilart i verden og er fundamentet for 3 af de andre 5 hovedstilarter i verden.

 

Wu/Hao stilen

Den første Wu stil kommer fra Yang og Chen stil og er langsom, blød, lille og stillingerne er høje. Wu Yu-hsiang (Wu Yuxiang) lærte fra Yang Ban-hou (søn af Yang Lu-chan) og Chen Qingping (14. generation Chen stil). Wu/Hao er er mindre i sin udførelse.

 

 

Wu stilen

Wu stilen blev grundlagt af Wu Ch’uan-yü (Wu Quanyuo) og hans søn Wu Chien-ch’uan (Wu Jianquan). Wu Ch’uan-yü lærte fra Yang Ban-hou (søn af Yang Lu-chan). Karakteristisk ved Wu stilen er, at de læner sig mere frem i stillingerne, men sørger hele tiden for, at der er en lige linie fra bagerste hæl og op gennem ryggen. PTCC DK’s stilart Wudang har størst indflydelse fra Wu stilen, da Cheng Tin-hung’s onkel var elev hos Wu Chien-ch’uan og Qi Min-xuan’s far var elev hos Wu Ch’uan-yü.

 

Sun stilen

Sun Stilen Tai Chi Chuan er en indre kampkunstdisciplin, hvor man har kombineret karakteristiske elementer fra Xingyiquan, Bagua Zhang og Taijiquan/Tai Chi Chuan. Sun stilen er karakteriseret ved hurtige, adræte bevægelser, god koordination, er streng/hård i sin udførelse og med yndefuld holdning.

Den er grundlagt i starten af det tyvende århundrede af den legendariske stormester Sun Lu Tang. Stormester Sun var en meget intelligent, dedikeret og talentfuld Kampkunst studerende, som først blev inspireret af de effektive teorier og taktikker i Xingyiquan.

Hvad bevægelserne i Sun stilen angår, så stammer de fra Hao Wei Zhen’s Hao Stil, som har mindre bevægelser i modsætning til Yang Cheng Fu’s Yang Stil – store og åbne stillinger. Der er dog stillinger, der er forskellige fra Hao stilen. Bevægelserne i Sun Stil kræver konstant vægtskifte ved at bringe den tomme fod tættere på den fulde, hvorimod bevægelserne i Hao stilen har en tendens til mindre fodskift og mere brug af “bow” stande.