Qigong betyder energitræning og er helseøvelser, der kan variere fra meget simple til mere avancerede og krævende Qigong øvelser. Tai Chi Qigong har et generelt stort sundhedsaspekt i sig selv og er derfor blevet en meget essentiel del af Wudang Tai Chi Chuan træningen. Tai Chi Qigong helseøvelserne er med til at give et godt fundament, både fysisk og psykisk uanset alder eller niveau og vi har øvelser til alle uanset køn, alder og helbred.

Grundlæggende findes der to slags Qigong:

Statisk Qigong

I den statiske Qigong står man stille i forskellige positioner i et eller flere minutter. Statisk Qigong er på mange områder mere krævende, da man f.eks. står helt stille med bøjede ben og armene over skulderhøjde i flere minutter. Her vil man i starten selvfølgelig få ondt i skuldrene samt ben, og det er så her man træner sin karakterstyrke og evnen til at slappe af. Med tiden vil flere af disse øvelser blive en form for meditation, afhjælpe med stress og hjælpe en med at finde den dybere indre ro. Statisk Qigong er meget styrkende for kroppens muskler, sener, led og knogler.

Læs her, hvis du vil vide mere om Tai Chi Qigong & sundhed.

Dynamisk Qigong

I den dynamiske Qigong gentages samme bevægelse mange gange. Der er mange forskellige Qigong øvelser – nogle har “kun” helsemæssige egenskaber, mens andre er bygget op om selvforsvarsteknikker lige som Håndformen. En Qigong øvelse kunne være, at man bare står og bevæger sine arme op og ned foran sig, mens man bøjer og strækker sine ben. En simpel øvelse, som alle hurtigt kan lære, og som er yderst effektiv mod f.eks. uro i benene og smerter i arme/skuldre. Det fundamentale i disse øvelser er, at man gentager samme bevægelse mange gange, så man for hver gang slapper mere og mere af, mens man forsøger at forbedre teknikken.

Læs her, hvis du vil vide mere om Tai Chi Qigong & sundhed.

 

Vejrtrækningen i alle Qigong øvelser:

Munden skal være lukket, tungen skal hvile let mod ganen bag fortænderne og vejret trækkes naturligt gennem næsen, mens man laver øvelserne langsomt og afslappet. Når vi bevæger os langsomt og trækker vejret på denne måde, vil lungerne udvide sig nedad i stedet for udad, hvilket gør at vejrtræningen bliver dybere og længere. Når man får en dybere og længere vejrtræning, vil ilten være inde i kroppen i længere tid, hvilket gør, at kroppen har længere tid til at optage ilten – mere ilt til cellerne giver stærkere helbred.
Tai Chi mestrene adopterede denne vejrtrækningsteknik fra skildpadden, som jo bevæger sig langsomt og lever et langt liv…

I PTCC DK har vi forskellige sæt Qigong, som f.eks. Tai Chi 9 Qigong, Tai Chi 18 Qigong, Ba Duan Jin, six sounds Qigong; Five Animals Frolics (Wu Qin Xi), Shaoiln 18 Qigong (Yik Gam Ging) m.m.

Passer træningstiderne/stederne ikke ind i din hverdag og har du ikke mulighed for at deltage på weekendkurserne, så har du altid mulighed for at investere i en undervisnings dvd med forskellige Qigong øvelser. Sifu Torben Rif har bl.a. lavet en Qigong Dvd, hvor han gennemgår Tai Chi 9 Qigong øvelser i detaljer. Dvden er let at følge og øvelserne er meget simple. Dvden vil dog aldrig kunne erstatte en instruktør, men kan være et godt hjælperedskab eller et alternativ, hvis man ikke har mulighed for at træne i en klub.

GRATIS Video med 2 Qigong øvelser – KLIK HER

NYHED: Du kan nu købe Tai Chi 9 & 18 Qigong som download – TC 9 Qigong kun kr. 88,- og TC 18 Qigong kr. 138,-

Gå direkte til vores Tai Chi Shop »